Övertonssång

Vet du vad övertonssång är? Jo, det funkar såhär:

Varje ton består av en grundfrekvens samt övertoner eller deltoner som det också heter. Dessa övertoner eller deltoner finns i alla toner vi hör och alltså också i alla toner vi skapar med våra röster men vi själva uppfattar oftast bara den lägsta tonen, grundfrekvensen.

Övertonssång går ut på att lyfta fram och förstärka de olika övertonerna. Det går alltså att hålla en ton i "basen" och sedan sjunga en melodi till, med hjälp av övertonerna. Eller att, som världens antagligen främste övertonssångare Wolfgang Saus, sjunga stora verk tvåstämmigt. Med sig själv. Lyssna:

Hören Sie mal rein
Jerusalem Dream
Es ist ein Ros entsprungen

Vill du höra mer? Besök hans hemsida.

image88

Inte nog med att han sjunger dessa häftiga duetter med sig själv, han kan även sjunga bokstäver!! Han sjunger en melodi där tonerna överförd till ett ljudspektrum i dator ser ut som Volkswagen-initialerna, VW. Längst ned ser man grundfrekvensen. Vill du höra hur VW låter? Gå in på Sydsvenskans artikel om övertonssångsfestivalen i Lund här. Där kan man också få höra en övertonsskala, Pachelbels kanon och Brahms vaggvisa!!!

Kanske ska vi anlita honom för en kurs någon gång?! Vad säger ni om det??

Hälsningar,
Sångfröken Carolina

Kommentarer
Postat av: Daniel

Det hör väl alla att det är två gubbar; en som sjunger och en intill som visslar eller spelar såg!??

Nä, jag vet att man kan göra såhär och det är väldigt bra gjort av honom. Jag har funderat på att bjuda hit någon övertonsfilur till Göteborg, faktiskt.

2007-03-11 @ 21:41:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0