lokalkvartetten i Bottna

Hej kära korister! Dagarna efter ett rep sitter euforin i.  Här en rapport från trakten. I söndags samlades vi i Bottna lokalkvartett (!) hemma hos Per för att repa, Carina, alt, Gunnar tenor, Per, bas och jag, Catharina, sopran. Vi lyssnade på CD:n och drack mycket té och åt wienerlängd. Men mest sjöng vi. Gick in pulsen. Sjöng varandras stämmor. Det var både skärpt och väldigt avslappat, en utmärkt strategi för att ta in ny musik, visade det sig. Fokus låg på att låta alla fyra stämmorna klinga tillsammans. Ibland sjäöng vi tillsammans med CD:n men det långsamma tempot var svårt!! En hel del nötande återstår, men det här var ett utmärkt sätt att studera in tillsammans på och hjälpa varandra och sig själv. T ex så slöt vi en pakt, Carina och jag, att sluta klanka på oss själva när vi sjunger fel, och i stället  satsa, friskt och oförskräckt, och framför allt: värna glädjen att sjunga. Det är ett märkvärdigt tillstånd, där rösten också blir så mycket bättre!
Och, det var vi eniga om, det känns fantastiskt att få ägna sig åt den här musiken!
Många hälsningar till er alla
från Catharina
som tänker vidare på blommor
liljor och rosor
och å att få sjunga Mariasånger i en rosengård en sommarkväll när rosorna doftar...

Övertonssång

Vet du vad övertonssång är? Jo, det funkar såhär:

Varje ton består av en grundfrekvens samt övertoner eller deltoner som det också heter. Dessa övertoner eller deltoner finns i alla toner vi hör och alltså också i alla toner vi skapar med våra röster men vi själva uppfattar oftast bara den lägsta tonen, grundfrekvensen.

Övertonssång går ut på att lyfta fram och förstärka de olika övertonerna. Det går alltså att hålla en ton i "basen" och sedan sjunga en melodi till, med hjälp av övertonerna. Eller att, som världens antagligen främste övertonssångare Wolfgang Saus, sjunga stora verk tvåstämmigt. Med sig själv. Lyssna:

Hören Sie mal rein
Jerusalem Dream
Es ist ein Ros entsprungen

Vill du höra mer? Besök hans hemsida.

image88

Inte nog med att han sjunger dessa häftiga duetter med sig själv, han kan även sjunga bokstäver!! Han sjunger en melodi där tonerna överförd till ett ljudspektrum i dator ser ut som Volkswagen-initialerna, VW. Längst ned ser man grundfrekvensen. Vill du höra hur VW låter? Gå in på Sydsvenskans artikel om övertonssångsfestivalen i Lund här. Där kan man också få höra en övertonsskala, Pachelbels kanon och Brahms vaggvisa!!!

Kanske ska vi anlita honom för en kurs någon gång?! Vad säger ni om det??

Hälsningar,
Sångfröken Carolina

Repertoaridé för framtiden



Vad säger ni om detta??

Hälsningar,
Sångfröken Carolina

Yogaövningar som passar sångare

Här är några fina stretchövningar man kan göra innan röstuppvärmningen. Det är inte exakt de övningar vi gör på våra repdagar men det är samma principer som gäller!

Nackstretch framåt:


Bröstmuskelstretch och avspänning för axelpartiet:


Skulderbladsstretch:


Sidostretch:


Känns det bättre nu?

Va? Gjorde du inte övningarna? Då får du se om dem OCH göra dem!!! : )

Hälsningar,
Sångfröken Carolina

Ryskt körrep i Kville

Körrep i Kville 17 februari 2007:

169226-87
Bäckenrullning. Det gäller att mjuka upp bäckenet men också att sträcka ut ryggraden.

Så var det dags igen att ta itu med kroppen, rösten och musiken. Vi började som vanligt med en rejäl uppmjukning och utstretchning av bäcken, rygg, nacke, käke och stämband.

169226-84169226-80
Tv: Killikillikill... Nädå. Carolina visar Per vilka muskler som jobbar i den aktuella övningen. Th: Att sträcka ut i sidorna och mellan skulderbladen gör vi alldeles för sällan. Konstigt eftersom det är så gôtt!

Ofta är vi lite för svaga i våra ryggar vilket leder till att vi får sämre hållning. Hållnigen i ryggen och nacken är central för sångare så vi jobbar på att stärka upp de stackars små musklerna mellan skulderbladen en hel del. Målet är att "placera skulderbladen platt i sina fickor på ryggen" och att tänka att man liksom ska skjuta ut ryggraden ur axlarna som en projektil! Pjooong! Nästa steg i övningen som Per gör på bilden ovan är därför att hålla nacken helt rak och förlängd med blicken rakt ner i mattan.

169226-86
Otroligt trevlig grupp eller otrevligt rolig grupp? Alla vill iallafall kramas verkar det som...

Det blev väldigt mycket rysk Mariamusik på det här körrepet. Då gäller det att kunna ta för sig vokalt så med stora teatraliska rörelser övar vi det på bilden ovan. Men det stämmer också att kören är trevlig och rolig!

Vi pratade om utvärderingen som vi hade gjort ett tag tidigare. Det här tyckte kören om kören:

Fin harmoni, härligt gäng, gott om glada skratt, väldigt öppna och varma människor, prestigelös stämning, väldigt trevligt, positivt, uppmuntrande, väldigt rara människor, ett härligt gäng som man blir glad av att träffa, bara positiva energier, avspänt, tryggt klimat.

Sug på den!!

169226-81
Soppgeneralen Catharina med Brödassistenten Monika och trivsel-hang-around Karolina.

Det är så LYXIGT att få maten serverad och klar på lunchen! Anpassad till alla olika dieter dessutom! Meravigliosa! Jag har säkert tjatat om det här förut men det är en så otroligt viktig social bit! Och så slipper vi köra land och rike runt för att köpa pizzor och annat. Det är ju inte precis så att det dräller av pizzerior eller andra restauranger i Kville...

169226-83
Kyddningen är Alfa och Omega säger Catharina. Karolina hänger fortfarande kvar trivsamt.

Det blev tomat- och cocossoppa. Åhh så gott!! Med gott nybakt bröd. Magen stod i fyra hörn efter det kalaset så det var halvlätt att sjunga därefter... Men det var det bannemej värt!

169226-85169226-82
Daniel ser rätt nöjd ut efter dagens övningar. Kanske lite trött men det är inget som inte en härlig stretch råder bot på verkar det som.

Nu ser vi bara fram emot nästa rep den 10 mars! Väl mött då!

Hälsningar,
Sångfröken Carolina

RSS 2.0