Sång är hälsa för kropp och själ


Med anledning av Catharinas kommentar på förra inlägget bloggar jag ut en artikel om sångens hälsofrämjande effekter. Catharina skrev såhär:

Apropå eufori och hur sjungandet påverkar vill jag dela med mig av en upptäckt. En helg härförleden, övermåttan full med föreningsmöten, först två årsmöten på rad och så ett styrelsemöte ovanpå det, kunde jag inte vila mellan varven. Att ta en promenad var visserligen skönt men hjälpte föga mot överansträngningen. I stället tog jag fram noterna och CD:n med inspelade Mariasånger och sjöng mig igenom pausen inför nästa möte. Detta visade sig mycket effektivt. Hjärnan återställdes, lugn och balanserad, en smula trött visserligen men reparerad, kunde jag gå till dagens sista möte. Min reflektion är att det inte bara var sjungandet, utan kombinationen av att läsa noter och att sjunga just dessa sånger som åstadkom en återhämtning under en tidsrymd av några minuter bara. En effektiv mikropaus med hjälp av Mariasånger, kunde man kanske uttrycka det kort och slagfärdigt - om det inte lät så tekniskt. För det var närmast en upplevelse av healing. Det hjälpte mot överansträngingen! Min hjärna började fungera igen. Känns det igen?
undrar
Catharina




Och här är den utlovade artikeln:

Sjunga i kör - vitaminer för själen
Ur Tidningen Apoteket nr 1/2005

Nu är det vetenskapligt bevisat - körsång är nyttigt för både kropp och själ! Allra bäst mår amatörsångarna.

- Alla kan sjunga, säger Catarina Danielsson i apotekskören Pillerdrillarna.

Kören Pillerdrillarna har funnits i snart tjugofem år. Bortåt tjugo apoteksanställda från olika delar av Stockholm samlas en gång i veckan på apoteket C W Scheele i Stockholm för att repetera inför årets framträdanden.

- Vi kommer till körövningen stressade och trötta och går därifrån glada och pigga, säger Catarina Danielsson, som arbetar på apoteket Duvan. När vi sjunger tillsammans händer något i vårt sinne, och det vill vi inte vara utan. Det känns som en vitamininjektion i själen!

Hon har sin egen förklaring till varför hon och hennes sångarkolleger mår så bra av körsången:

- Det är fråga om koncentration och avkoppling i kombination. Man koncentrerar sig på något som är roligt, och det känns att det sätter igång positiva processer i kroppen.

Dessutom tror Catarina att den kreativa faktorn - att man skapar vacker musik tillsammans - spelar en stor roll för att man mår så bra av körsång.

- Alla människor behöver få vara kreativa på sitt eget vis. Att jobba med något kreativt - det må vara sång, instrumentmusik, måleri, skrivande eller hantverk - hjälper till att lösa många problem och gör att man kan gå vidare.

Läs resten av artikeln här.

Hälsningar,
Sångfröken Carolina

Kommentarer
Postat av: Erland Svenson

Jag har läsat artikeln förut och som läkare bör man ju arbeta evidensbserat dvs följa vetenskapliga metoder för att undvika alltförmycket kvacksalveri.
Men allt är inte veteskap. Tänk om undersökningen visat att körsång inte kunde påvisa några positiva effekter. skall vi då sluta sjunga och ägna oss åt någon mer hälsobringande aktivitet ? Nej jag skulle fortsätta att sjunga.
Idag ar jag varit ute och spanat och lyssnat på fågel. Inte för att det är nyttigt utan enbart för att njuta.
eller är slutsatsen att vi skall sjunga Mozarts reqiem så slipper vi bli förkylda. Men jag tror att vårt immunförsvar kommer få sig en rejäl förstärkning när vi har framfört Rachmanninovs Bogaroditsye Dyevo i Kville kyrka.
Erland

2007-04-15 @ 21:47:05
Postat av: Carolina

Erland: Den här typen av vetenskapliga undersökningar har visat sig väldigt betydelsefulla för musik- och andra terapeuter vid behandling av t ex olika fatigue syndroms. I Australien (där jag stött på den här forskningen mer än här, kanske för att jag studerade där snarare än att det skulle finnas där mer än här...) är det relativt vanligt att läkare "ordinerar" körsång, orkesterspel eller bara musiklyssning som ett led i sitt tillfriknande, på samma sätt som man "ordinerar" nya kostvanor och motion. Jag hade själv kontakt med en läkare som specialiserat sig på cronic fatigue i olika former och hon remitterade lika ofta sina patienter till musikterapeuter som till sjukgymnaster, psykologer och dietister, med mycket gott resultat. Väldigt intressant tycker jag!
Själv har jag haft en elev som lyckades få sina sånglektioner betalda som rehabilitering av sin arbetsgivare då sånglektionerna gav de resultat som alla sjukgymnaster och sjukvården misslyckats med i flera år. Jag har själv mina teorier om vilka processer i sången som gjorde att det fungerade för den här personen men mer forskning på området behövs och jag inväntar med stor nyfikenhet och spänning resultaten!!!
Om undersökningen inte påvisat några positiva effekter hade det ju, precis som du säger, ändå bara varit att fortsätta sjunga!! Speciellt eftersom så många människors erfarenheter och berättelser därom påvisar så många positiva effekter! Hade undersökningen däremot påvisat svåra negativa effekter, t ex i likhet med alkoholens eller drogers effekter, så kanske det hade varit på plats att börja folkbilda om att "spola sången" (istället för kröken...). Tur att det inte är så!!! Hujedamej! Då hade väl en annan åkt in som langare!!! ; ) Men som du säger är inte allt vetenskap. Somligt är beprövad vetskap också. Och mycket i vår värld passar överhuvudtaget inte in i den vetenskapliga modellen så som den är utformad än så länge, så det är bara att fortsätta att sjunga, leva och må bra anser jag.
Låter härligt med fågelskådningen för övrigt! Tror du inte förresten, att fågelskådandet faktiskt har positiva hälsomässiga effekter ändå? Även om det inte är det centrala skälet för oss fågelintresserade att gå ut i skog och mark för att skåda så är det ju ändå bra att det är bra! Eller hur! Hälsa är ju så mycket mer än det man fysiskt kan mäta! Njutning kan ju också vara ett tecken på god hälsa menar jag.
Och vad gäller Rachmaninov så tror jag du har helt rätt!!!= )

2007-04-16 @ 14:37:34
URL: http://filurlina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0