Fredskonsert med Manifestation för Mångkultur


Hej freds- och frihetsivrare!


Igår var det Internationella Fredsdagen. En dag instiftad av FN 1981 för att värna och högtidlighålla fredsidén. Första gången den firades var 1982 och länge inföll den på tredje tisdagen i september, samma dag som FN:s generalförsamling öppnade. 1998 fick filmaren och skådespelaren Jeremy Gilley en idé om att dagen borde infalla på samma datum varje år för att få mer tyngd och uppmärksamhet samt att fokus borde ligga på att verka för en startpunkt för fred: en dags eld-upphör och icke-våld varje år. Något som skulle betyda mycket mer för de krigsdrabbade människorna i världen än ett fredsarbete som aldrig skulle nå dem.

Varje år 21 september
Gilley ägnade stor möda åt idén och startade 1999 organisationen Peace One Day för att helt kunna ägna sig åt idén och för att kunna samla likasinnade i sin strävan. Bara två år senare, 2001, nådde han sitt mål. FN antog en ny resolution som innebar att Internationella Fredsdagen hädanefter infaller årligen den 21 september, på Gilley's dotters födelsedag. Sedan dess har FN uppmanat alla organisationer och föreningar världen runt att engagera sig för fred och icke-våld denna dag. År 2009 slöt Bohusläns Kammarkör upp i arbetet!

Vatten
Förra året arrangerade Bohusläns Kammarkör en konsert som startade med en fredsceremoni under temat vatten. Vatten, denna bristvara i färskt, drickbart tillstånd för så många människor runtom i världen. Vatten spås bli nästa stora trätoämne. Inte makt, inte land, inte rikedom utan vatten. Folk strömmade till och kvällen var en succé, om möjligen något lång.

Mångkultur
I år, dvs igår, var temat mångkultur. Och jösses så aktuellt det kändes efter helgens valresultat! Det hade vi inte tänkt på när vi utformade vår mångkulturella fredsceremoni... I nyhetsbrevet som gick ut dagen innan konserten stod följande att läsa:

"Vad var det egentligen som hände i söndags? Ett parti med uttalade främlingsfientliga åsikter har röstats in i den svenska riksdagen. Ett parti som gång på gång i media har klargjort att de inte vill hjälpa de hjälplösa, inte vill ta emot de nationslösa och inte vill värna om de svagaste i vårt samhälle. de av utländskt ursprung som redan bor i vårt land önskas bort och man vill "värna den svenska kulturen".

För Bohusläns Kammarkörs räkning skulle det innebära att vi förlorade några av våra högt värderade sångare, att vår repertoar skulle minskas till ett minimum och att vår repetitionslunch skulle tappa många av sina fantastiska smaker!

Årets fredskonsert skulle bestå av endast två, tre sånger och våra gästers berättelser skulle inte platsa. Vår inledande ceremoni skulle vara pinsamt fattig och ja, hela arrangemanget hade tappat tyngd."

Bestämmer själva
Nu är det ju trots allt så att vi själva bestämmer hur innehållet ska vara och det var sannerligen en kväll fylld med färg, klang och smak! Förutom den mångkulturella ceremonin, musik med kärleks- och fredsbudskap och gäster med hjärtat i tredje världen så genomfördes en Manifestation för mångkultur. Såhär gick det till:


Foto: Elsa Agélii.

Tyget var många meter långt och många deltog i manifestationen. Såhär stod det på lapparna:

Arabisk musik
Vi
God mat
Jazzmusik
Paltbröd, lasagne, houmos, blodpudding, moussaka osv.
Vive la différence!
Olika sätt att se på samma sak
Sport
Tango
Sushi
Indisk tempeldong
Alfabetet
Färger
Thaimat
Ej enfald
Al-jabr! (algebra)
Olika rytmer
Vackra färger
Drottning Silvia
Jazz
Kinamat
Kärlek
Världslitteratur
Quattro Staggione
Nya språkljud
"Bullarn är bäst"
Biologisk mångfald
Inspiration in spira tion
Vårt arabiska siffersystem, våra latinska bokstäver
Salsa (ffa dansen)
Alla kärleksfulla vänner och medarbetare ifrån andra länder
Medmänsklig värme!
Nya vänner berikar livet
Tolerans
Gustavo Dudamel
Nyfiken
Mina utländska vänner!
Dela traditioner med varandra
All fin filosofi från andra kulturer
Nya språk är kul
Livserfarenhet
Litteratur och poesi
Indisk mat
Afrodans
Franska visor
Alla låneord
Olika matsmaker
Att tedrickande blir normalt
Nya synsätt
Att dela kunskap

En lång lista alltså. Fyll gärna på själv i kommentarerna! Syftet är, som ni förstår, att levandegöra för oss själva hur mycket vi redan värdesätter och tar för givet alla dessa impulser som kommer från andra håll. Allt från mat till sätt att tänka! Och att vi skulle vara så oändligt mycket fattigare utan allt detta!

Media tänker mot – vi tänker för
Media intresserade sig. Radio Prime intervjuade undertecknad igår morse och Bohusläningen idag. Intresset låg inte så mycket i vår konsert eller att det var Internationella Fredsdagen utan man hade fastnat för kopplingen till helgens valresultat. Förvisson förståeligt. I vårt nyhetsbrev gör vi själva kopplingen. Dock måste påpekas att vår Manifestation för Mångkultur inte var en Manifestation mot Sverigedemokraterna eftersom vi av princip inte manifesterar mot utan alltid för något! Faktum är att SD inte nämndes en enda gång under kvällen! Det var, precis som det låter, en Manifestation för Mångkultur där många människors tankar om vad mångkultur innebär kom fram. Dessutom var temat för vår ceremoni eftbestämt långt innan valet! Men visst gav valresultatet ett större djup åt det vi gjorde! Jag hoppas att fler tar öppen och högljudd ställning för mångkultur, fred, yttrandefrihet, allas lika värde, mänskliga rättigheter osv.

Med detta sagt önskar jag alla en trevlig fortsättning på dagen!

Carolina Friberg
Konstnärlig ledare för Bohusläns Kammarkör


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0